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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Interim Zoning Requiring Conditional Use Authorization for Change in Use or Reduction of 
Child Care Facilities.] 
 
Resolution imposing interim zoning controls establishing a requirement for conditional 
use authorization for a change in use or reduction in size of any child care facility that 
serves more than 13 children, for an eighteen (18) month period and making a 
determination of consistency with the priority policies of Planning Code Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
There is currently no requirement in the Planning Code requiring a conditional use 
authorization for the change in use or reduction in size of a child care facility.   
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed legislation would require a conditional use authorization for the change in use 
or reduction in size of a child care facility that serves more than 13 children.  In addition to the 
general conditional use criteria in Planning Code Section 303, the Planning Commission shall 
also consider:  (a) whether the existing children being served by the childcare facility in 
question can be absorbed into another nearby childcare provider, (b) the neighborhood’s 
population of children compared to the number of available childcare slots in that 
neighborhood and (c) the quality of the services provided at the location.  If replacement 
childcare space is provided on- or off-site, the Planning Commission shall consider the extent 
to which such childcare space is of like-kind to that lost or replaced.  Any project that includes 
as part of the project, a one-for-one like-kind replacement of each square foot of child care 
space reduced with new childcare space on- or off-site, shall not require a conditional use 
authorization, unless a conditional use is otherwise required for the project.  The interim 
controls will be in effect for 18 months or until permanent legislation is adopted, whichever is 
shorter.   
 

Background 
 
The City Charter establishes City policy that San Francisco shall provide all children four 
years of age the opportunity to attend preschool.  Reasonable zoning controls will prevent a 
contraction of available facilities for this and other childcare uses by requiring the Planning 
Commission to grant conditional use authorization when this use is reduced or eliminated. 
 


